De inflatie in de eurolanden is in augustus voor de derde achtereenvolgende maand uitgekomen op 0,2 procent. 

Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat maandag op basis van een eerste schatting.

De stijging van het prijspeil in de eurolanden bleef afgelopen maand opnieuw beperkt door de sterke daling van de olieprijs. Energie en brandstoffen waren daardoor aanzienlijk goedkoper dan in augustus 2014. Voedingsmiddelen werden wel duurder.

De inflatie, de maatstaf voor de mate waarin prijzen stijgen, ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Lager dan nul

In de eerste maanden van 2015 zakte de inflatie zelfs tot lager dan nul procent, wat aangeeft dat het prijspeil daalt. Sinds mei nemen de prijzen in de eurolanden gemiddeld weer heel licht toe.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de beweeglijke prijzen van voedsel en energie, stabiliseerde afgelopen maand op 1 procent. Deze graadmeter bereikte in maart en april met 0,6 procent een voorlopig dieptepunt.

Eurostat geeft bij de eerste raming van de inflatie in juli geen cijfers van afzonderlijke landen. Vrijdag meldde het Duitse statistiekbureau dat de geldontwaarding in Europa's grootste economie deze maand ook onveranderd bleef, op 0,2 procent.