Consumenten die bij het oversluiten van een hypotheek kiezen voor rentemiddeling halen daar minder voordeel uit dan verwacht. Dit komt doordat de meeste banken een ongunstige rekenmethode hanteren.

Dat meldt de Consumentenbond op basis van berekeningen die werden gemaakt voor de maandelijkse uitgave Geldgids.

Met rentemiddeling kunnen huiseigenaren hun hypotheeklasten verlagen, door een nieuwe rentevaste periode met de bank af te spreken.

ING, SNS Bank en Achmea berekenen bij het oversluiten van de hypotheek een boeterente en smeren die uit over de nieuw gekozen looptijd.

Boetevrij

Hierbij houden de banken echter geen rekening met het feit dat hypotheken een boetevrij deel kennen, gewoonlijk 10 tot 20 procent van de hypotheeksom.

Daardoor vallen de kosten voor oversluiten onevenredig hoog uit. "Als de hypotheekrente onverhoopt niet flink stijgt, kunnen consumenten zelfs verlies lijden", aldus de bond.

Consumenten die beschikken over spaargeld en die willen profiteren van de lage rente, kunnen daarom beter de hypotheek vervroegd oversluiten en de boete in één keer betalen of extra aflossen op de hypotheek in plaats van te kiezen voor rentemiddeling.