De belastingvrijstelling voor schenkingen wordt vanaf 2017 verruimd. Vanaf dan mogen mensen tot 100.000 euro schenken aan personen naar eigen keuze.

Het geld moet worden besteed aan de aankoop van een woning of de aflossing van een hypotheek. Ook moet de ontvanger jonger zijn dan veertig jaar.

Bronnen bevestigen dit vrijdag tegenover NU.nl na berichtgeving van RTL Z.

De regels rondom belastingvrije schenkingen werden in 2013 tijdelijk verruimd. Ouders en derden konden maximaal 100.000 euro schenken voor het aflossen van een hypotheek of een verbouwing, ongeacht de leeftijd van de kinderen.

Kinderen

Vanaf dit jaar mogen echter alleen ouders belastingvrij aan hun kinderen schenken. Die kinderen moeten jonger zijn dan veertig jaar en kunnen een maximumbedrag van ruim 52.000 euro ontvangen.

Het leeftijdscriterium van veertig jaar blijft gehandhaafd, omdat de maatregel geldt als stimulans voor de woningmarkt. Mensen van onder de veertig hebben in veel gevallen nog geen eigen huis, is de redenatie.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil nog niks zeggen over de plannen, maar het is wel de bedoeling van het kabinet om het systeem eerlijker te maken. Het doel is om aan te sluiten bij het werkelijke rendement.