Coalitiepartijen VVD en PvdA zouden het eens zijn geworden over het belasten van spaargeld. Kleine spaarders betalen minder belasting, terwijl mensen met spaargeld of vermogens boven een ton juist zwaarder worden belast. 

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van het Financieel Dagblad vrijdag.

De fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 euro tot een ton een vermogensrendementsheffing van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en het tarief zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Boven de 100.000 euro tot 1 miljoen euro wordt het rendement verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen euro wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

Onrechtvaardig

Bij de vermogensrendementsheffing gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4 procent op vermogen. Over dit rendement moet 30 procent inkomstenbelasting worden afgedragen.

Het fictieve rendement van 4 procent wordt als onrechtvaardig gezien omdat dit percentage vaak niet wordt gehaald. Op een spaarrekening wordt door de lage rente zelfs minder dan 1 procent aan rente uitgekeerd.

Hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en fiscalist bij PWC Stef van Weeghel zei eerder dit jaar dat het huidige systeem oneerlijk is. Hij pleitte ervoor om het vermogen op het werkelijk behaald rendement te belasten. 

De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen mensen die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken. De maatregel zou in 2017 moeten ingaan en maakt deel uit van de herziening van het belastingstelsel.

Inleveren

Volgens vergelijkingssite Spaarrente.nl leveren spaarders bij de nieuwe plannen nog steeds fors in. ''Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen, is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar nog steeds een schrale troost", meent Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent, kost sparen bij de nieuwe plannen nog steeds geld. ''Als je spaart bij de grootbanken, betaal je nog steeds 97 tot 109 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus", rekent Bulthuis voor.

Onbegaanbare weg

De VVD heeft zich altijd fel gekeerd tegen hogere belastingen op vermogen. Vorig jaar noemde fractievoorzitter Halbe Zijlstra dit nog een "onbegaanbare weg" in een interview met De Telegraaf

"Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt'', aldus Zijlstra destijds tegen de krant.