Consumenten die erover twijfelen of ze moeten beleggen, sparen of aflossen, kunnen vanaf volgende week dinsdag een speciaal daarvoor opgesteld stappenplan gebruiken.

Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maandag.

Het Nibud heeft het plan samen met de Vereniging Eigen Huis (VEH), de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL) gemaakt.

Volgens de initiatiefnemers oriënteren steeds meer mensen zich op beleggingen, omdat de spaarrente nu relatief laag is. Maar het zou ontbreken aan "goede objectieve informatie waarbij stapsgewijs wordt uitgelegd of het financieel slim is om te gaan sparen, af te lossen of te beleggen".

Het geldplan moet consumenten helpen met het maken van die keuze. Het is op de websites van de initiatiefnemers te raadplegen.

Schrijnende situaties

"De vier partijen komen nu nog te vaak schrijnende situaties tegen waarbij consumenten gaan beleggen die dat beter niet hadden kunnen doen, sparen terwijl ze hoge rente betalen op leningen, aflossen, terwijl ze beter wat geld achter de hand hadden kunnen houden", stelt het Nibud.

"Hierna voelt de consument zich zekerder over wat hij met het geld kan doen, dat hij voor zijn gevoel 'over' heeft."

Beleggen

VEB-directeur Paul Koster wil het belang van beleggen benadrukken. "De jarenlange extreem lage rente, gecombineerd met een snel terugtredende overheid stelt gezinnen voor grote financiële uitdagingen. Beleggen is een onmisbaar onderdeel in de opbouw van vermogen voor veel mensen", aldus Koster.

Vorig jaar hebben de vier partijen Startpunt Geldzaken opgericht om financiële zelfredzaamheid te vergroten. Eind vorig jaar is al een eerste geldplan gelanceerd waarmee consumenten hun inkomsten en uitgaven in balans kunnen brengen.

Volgend jaar volgt een derde geldplan dat is gericht op huishoudens met financiële problemen.