De kloof tussen arme en rijke inwoners van Amsterdam groeit.

Dat meldt dagblad Het Parool vrijdag op basis van een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de tweedeling tussen arm en rijk in dertien grote Europese steden.

Uit het onderzoek blijkt dat de inkomenskloof in de onderzochte steden snel groeit. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met globalisering en liberalisering.

Zo komen er veel internationale bedrijven naar Amsterdam. Die brengen werkgelegenheid met zich mee, maar vooral voor hogeropgeleiden.

Maar niet alleen globalisering is een probleem, Amsterdam wordt ook geraakt door liberalisering. De overheid laat burgers steeds meer zelf doen en is minder in staat om de ongelijkheid te verminderen.

Madrid

In de Spaanse stad Madrid is de ongelijkheid het grootst. De Italiaanse stad Milaan, het Estse Tallinn en de Britse hoofdstad Londen maken de top vier compleet.

Amsterdam staat in de middenmoot op de achtste plek, na Stockholm, Wenen en Athene. Maar de ongelijkheid in de Nederlandse hoofdstad is wel groter dan in Boedapest, Praag en Oslo.

"Amsterdam vormde altijd een egalitaire samenleving, maar die tijd is voorbij", zegt hoogleraar stedelijke geografie Sako Musterd van de Universiteit van Amsterdam. Hij was bij het onderzoek betrokken.

Segregatie

De segregatie in Amsterdam vlakt af sinds 2008. Vanwege de kredietcrisis die toen uitbrak, durfden veel inwoners niet te verhuizen. Dat deden ze ook niet nadat hun inkomen was gestegen. Daardoor steeg het gemiddelde inkomen ook in armere buurten.

Musterd denkt dat dit maar tijdelijk is en dat de ongelijkheid op de lange termijn zal blijven groeien. Hij ziet het als een bedreiging voor de duurzaamheid van de samenleving.

Achterstand

"Kinderen die in mindere buurten opgroeien, staan op achterstand", aldus Musterd in Het Parool. De sociaal-economische ongelijkheid leidt er volgens hem toe dat deze kinderen later ook oververtegenwoordigd zullen zijn in criminaliteitscijfers.

De hoogleraar vreest dat zonder ingrijpen alleen nog maar heel goed verdienende mensen binnen de ring van Amsterdam zouden kunnen wonen. En daar moet de stad volgens Musterd voor waken, omdat dit tot grote sociale tegenstellingen kan leiden.