Wegens een "makkelijke begroting" krijgen beide partijen in de coalitie extra geld te besteden. De PvdA en de VVD mogen beide 375 miljoen spenderen. Dit gaat voornamelijk naar de zorg en defensie.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van inzicht in documenten.

Vanaf 2017 krijgen nieuwe vaders vijf dagen betaald verlof, momenteel zijn dat er nog twee. Bronnen uit Den Haag hebben dit bevestigd. 

Het ruimere verlof voor de partner van de moeder kost 75 miljoen euro per jaar en wordt bekostigd uit extra miljoenen die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2016 kunnen besteden. Voor 2016 gaat het om 250 miljoen euro per partij, de jaren erna hebben de partijen elk 375 miljoen per jaar extra te besteden. Van die bedragen gaat per partij telkens 30 miljoen euro af om militaire missies te bekostigen.

Ook krijgen verpleeghuizen 133 miljoen extra om de zorg daar te verbeteren. 

Er komt extra geld vrij voor activiteiten als bingo en muziek maken in verzorgingshuizen. Hiermee wil de PvdA dat de personeel meer tijd kan besteden aan de zorg van de bejaarden.

Het geld van de VVD gaat voornamelijk naar defensie toe. "Er zijn vele prioriteiten en wensen binnen Defensie", zegt minister Jeanine Hennis van Defensie. "Die deel ik. En de vraag is natuurlijk hoeveel geld er beschikbaar komt."