Nederlandse toeristen lijken hun reisverzekering onder meer te hebben aangepast aan de Griekse schuldenkwestie.

Dat stelt vergelijkingssite Independer maandag.

De site baseert zich op de dekkingen die via de eigen website zijn gekozen in de maanden juli en augustus in 2013, 2014 en 2015.

In de afgelopen weken hebben meerdere reisorganisaties toeristen opgeroepen voldoende contant geld naar Griekenland mee te nemen. Op dat moment was het zeer de vraag of de Griekse regering en geldschieters een principeakkoord konden bereiken.

Er werd vanwege die onduidelijkheid ondertussen veel contant geld opgenomen bij Griekse banken. Dit voedde de angst dat de pinautomaten leeg zouden raken. Sommige reisverzekeraars hebben de dekkingen voor contant geld verhoogd voor toeristen die naar Griekenland op vakantie gingen.

In juli 2013 en juli 2014 verzekerde nog zo'n 30 procent zich voor verlies of diefstal van contant geld. Maar in juli van dit jaar kwam dat percentage uit op 36 procent. Vakantiegangers die extra contant geld hebben meegenomen naar Griekenland, lijken dit ook hebben meeverzekerd op hun reisverzekering.

Minder werelddekking

Verder blijkt dat de bezoekers van Independer nu minder vaak voor een werelddekking kiezen dan voorheen. In juli 2013 koos nog 47 procent voor werelddekking, maar een jaar later ging het nog maar om 40 procent. Ook in juli van dit jaar is het percentage rond de 40 procent blijven steken. Voor de maand augustus geldt dezelfde trend.

Ook zijn er meer mensen die kiezen voor automobilistenhulp voor pech onderweg. In augustus 2015 koos 18,4 procent voor deze dekking, tegen 15 procent in augustus 2013.

"De combinatie van deze twee dingen lijkt erop te duiden dat mensen dichter bij huis blijven en vaker met eigen vervoer op vakantie gaan", stelt Independer.

"Dat is een logisch effect van de crisis, aangezien mensen minder te besteden hebben en dus ook bezuinigen op hun vakantie."

Ongevallendekking

Ook de ongevallendekking is meer in trek. De verzekeraar keert bij deze dekking een eenmalig bedrag uit aan nabestaanden na een overlijdensgeval of aan de verzekerde als die tijdens een vakantie blijvend invalide is geraakt. In augustus 2013 koos nog zo'n 37 procent voor deze dekking. Twee jaar later gaat het om ongeveer 43 procent.

De vergelijkingssite benadrukt dat mensen hier vaak dubbel voor verzekerd zijn. Meestal is het al gedekt via een gewone ongevallenverzekering. "Kies bewust wat je wel en niet wilt verzekeren. Daarmee bespaar je een hoop geld, wat je op vakantie lekker uit kunt geven."