De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de personeelskorting bij het afsluiten van een hypotheek per 1 april van dit jaar afgeschaft voor nieuwe medewerkers.

Dat bevestigt een woordvoerder van AFM zaterdag.

De toezichthouder heeft daarnaast de intentie de personeelskorting ook voor medewerkers die al voor 1 april in dienst waren af te schaffen. Dat wordt als onderdeel meegenomen bij de herijking van de arbeidsvoorwaarden, aldus de woordvoerder.

De AFM wilde eerder de regeling ongemoeid laten, omdat die zou passen bij marktconforme arbeidsvoorwaarden. Maar inmiddels zijn de meeste verzekeraars en banken al gestopt met deze personeelskorting.

Zo schrapten ABN Amro en ING het voordeel voor de eigen medewerkers al eerder. De Nederlandsche Bank (DNB) biedt volgens Het Financieele Dagblad nog wel korting aan het personeel. Maar er wordt bij deze toezichthouder al wel maanden gesproken over het aanpassen van de regeling.

De korting voor medewerkers van AFM is afgeschaft, omdat het past bij de versobering en modernisering van de financiële sector. Het voornemen om de arbeidsvoorwaarden te veranderen, viel al in het eerder gepubliceerde jaarverslag van de toezichthouder te lezen.

AFM-personeel kreeg volgens de regeling een compensatie van 3 procent op het openstaande hypotheekbedrag. Daarbij gold een maximum van 2.518,48 euro per jaar. In 2013 maakte twee derde van de medewerkers hier gebruik van. Zo werd er bijna 1 miljoen euro aan korting gegeven.