Nabestaanden weten vaak niet dat ze openstaande vakantiedagen van de overledene kunnen laten uitbetalen.

Dat stelt koepelorganisatie Netwerk Notarissen vrijdag.

Werkgevers moeten een financiële vergoeding leveren voor niet opgenomen vakantiedagen. Erfgenamen moeten daarvoor zelf contact opnemen met de werkgever, maar veel nabestaanden zouden daar niet op van de hoogte zijn. "Hierdoor lekt een deel van de erfenis weg", zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

De wettelijke vakantiedagen moeten binnen zes maanden na afloop van het opbouwjaar worden opgenomen. In de cao of het contract kunnen wel andere geldende afspraken over opgespaarde vakantiedagen zijn opgenomen.

Volgens Van der Geld groeit het aandeel van erfenissen dat weglekt. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om tegoeden op pasjes of tegoeden bij online betaaldiensten zoals Paypal.

"Het vermogen van iemand bestaat uit steeds meer verschillende onderdelen. Daardoor is het voor erfgenamen steeds moeilijker om erachter te komen waar de erfenis uit bestaat", aldus de juridisch directeur.

Netwerk Notarissen brengt momenteel via een peiling in kaart hoeveel bezittingen Nederlanders digitaal hebben. Potentieel kan een groot deel van die digitale erfenis verloren gaan.

Onder Netwerk Notarissen vallen honderdvijftig notatiskantoren met bijna zeshonderd juristen.