Criminelen hebben valse bankbiljetten ontworpen die betaalautomaten niet van echt kunnen onderscheiden. Deze nepbiljetten kunnen via de automaat worden ingewisseld voor echt geld.

Dat meldt actualiteitenrubriek EenVandaag woensdag.

Expert op het gebied van vals geld Lars van Mulligen van Europol zeg dat de biljetten speciaal zijn gemaakt om misbruik te maken van bijvoorbeeld parkeerautomaten en wisselmachines in het casino.

Tot nu toe waren criminelen vooral geneigd om biljetten zo echt mogelijk te laten lijken, zodat ze bijvoorbeeld voor aankopen in winkels gebruikt kunnen worden. Bij deze nieuwe methode worden vooral de kenmerken nagebootst waar de controle van machines op gericht is.

Gevaarlijk

"Het is een gevaarlijke trend, omdat je bij een machine geen menselijke interactie meer hebt, behalve degene die het biljet invoert", aldus Van Mulligen tegen EenVandaag.

De Nederlandsche Bank (DNB) zegt zich niet in het geschetste probleem te herkennen.

In juli meldde DNB dat het aantal valse biljetten in Nederland is toegenomen. In de eerste helft van dit jaar zijn er 37.000 valse biljetten aangetroffen. Dat zijn er 48 procent meer dan in de tweede helft van vorig jaar.

Toch blijft de kans volgens de centrale bank klein dat consumenten in aanraking komen met een vals biljet.