De koopkracht van werkenden zal dit en volgend jaar het hardst stijgen.

Dat blijkt dinsdag uit een voorlopige raming (pdf) van het Centraal Planbureau (CPB).

Werkenden zullen er dit jaar naar verwachting 1,3 procent op vooruit gaan. De koopkracht voor uitkeringsgerechtigden stijgt waarschijnlijk met 0,6 procent. Voor gepensioneerden verandert er weinig.

Volgend jaar stijgt de koopkracht van werkenden zelfs met 2,4 procent. Maar uitkeringsgerechtigden (-0,3 procent) en gepensioneerden (-1,1 procent) zullen dan inleveren. De gepensioneerden zijn er van alle groepen volgend jaar het slechtst af.

Gemiddeld genomen gaan huishoudens er dit jaar 0,8 procent op vooruit en volgend jaar 1,1 procent. Met name tweeverdieners (1,8 procent) en gezinnen met kinderen (2,2 procent) gaan er volgend jaar op vooruit. 

Koopkracht

Werkenden

Werkenden zijn veruit in de meerderheid. Deze groep vormt 63 procent van alle huishoudens. Uitkeringsgerechtigden zijn goed voor een op de tien huishoudens. En een kwart van de huishoudens bestaat uit gepensioneerden.

Het CPB geeft nu nog geen verdere toelichting op deze voorlopige raming. Op 15 september, Prinsjesdag, wordt de uiteindelijke raming met een toelichting gepubliceerd. Het definitieve belastingplan voor 2016 wordt ook op die dag gepresenteerd.