Boodschappen worden mogelijk goedkoper doordat de prijzen voor graan en tarwe op de wereldmarkt de komende tijd laag blijven.

Deze verwachting spreken economen van ABN Amro uit in een rapport. Graan is relatief goedkoop op dit moment en de seinen staan ook op groen voor een verdere prijsdaling.  

De lage graanprijs wordt veroorzaakt doordat bedrijven veel voorraad hebben ingeslagen en er wordt verwacht dat boeren ook veel graan blijven produceren de komende tijd.

Verder zorgen een hogere dollar, graan wordt in de wereldmarkt geprijsd in de Amerikaanse munt, en een lage olieprijs voor relatief lage graanprijs.

"Al 2,5 jaar staan de prijzen onder druk", stelt econoom Frank Rijkers van ABN Amro. "Die prijzen liggen nu ook alweer lager dan een jaar geleden. Dan kan het niet uitblijven dat de prijsdaling wordt doorgevoerd in de supermarkt."

Vlees en melk 

Consumenten zouden mogelijk een prijsdaling kunnen zien in vlees- en melkproducten. Graan en tarwe worden veel gebruikt in het voer van koeien en andere dieren. Verdere kunnen traditionele graanproducten zoals ontbijtgranen, pasta’s en brood goedkoper worden.

Ook mais en sojabonen zijn goedkoop geworden in de laatste seizoenen, maar voor de komende periode verwacht ABN Amro hogere prijzen. De belangrijkste exportlanden van mais produceren minder het afgelopen jaar. De consumptie blijft juist op hoog niveau.