De schade die de zomerstorm van afgelopen zaterdag veroorzaakte, wordt geraamd op minimaal 13 miljoen euro.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars maandag.

De schade is volgens een eerste inventarisatie vooral ontstaan aan opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven. De storm trof ook vakantiegangers aan de kust.

Waarschijnlijk loopt het bedrag nog op, want de schade aan overheidseigendommen en de landbouw en de kosten voor afgelaste evenementen zijn nog niet meegeteld. Enkele grote festivals moesten hun evenement stoppen of geheel aflasten vanwege het weer.

Steden

Vooral in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zorgden omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin voor schade. Maar de meldingen kwamen uit het hele land.

Vooral vakantiegangers op campings en vakantieparken hadden schade aan tenten, luifels en caravans door toedoen van rukwinden.

Video: Schade door zomerstorm zeker 13 miljoen euro

Vakantie

Daarnaast verwacht het Verbond veel zogenaamde uitgestelde claims van Nederlanders die nu op vakantie zijn en pas later contact opnemen met hun verzekeraar.

"Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims zo'n 30 procent hoger dan op een normale dag", aldus het Verbond. De koepelorganisatie raadt mensen die in het buitenland op vakantie zijn contact op te nemen met buren, vrienden of kennissen om de situatie te bekijken bij hun huis. 

Dode

Door de storm zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Ook waren het weg- en treinverkeer ontregeld. Het KNMI had zaterdag code rood afgegeven voor de kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Het was de zwaarste julistorm sinds het begin van de metingen in 1901. In IJmuiden werd zaterdag rond 14.00 uur een windkracht van 121 kilometer per uur gemeten.

Het is de derde grote storm van dit jaar. In januari zorgde een storm voor ongeveer enkele miljoenen euro's aan schade en eind maart werd er circa 10 miljoen euro uitgekeerd na hevige windstoten.

De kosten naar aanleiding van extreem slecht weer, zullen de komende jaren alleen maar stijgen als gevolg van klimaatverandering, meldde het Verbond van Verzekeraars in een april gepubliceerd rapport. Opstal- en inboedelverzekeringen kunnen daardoor duurder worden.