De hypotheekrente in Nederland is in de laatste twaalf maanden sneller gedaald dan de spaarrente. De hypotheekrente daalde met 0,6 procentpunt, de spaarrente met 0,3 procentpunt. 

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. 

In mei van dit jaar kregen Nederlandse huishoudens gemiddeld een rente van 1,04 procent op opneembaar spaargeld. Op nieuw afgesloten hypotheken werd gemiddeld een rente van 2,83 procent betaald. 

In mei daalde de spaarrente met 0,02 procentpunt ten opzichte van de maand ervoor. De hypotheekrente daalde met 0,11 procentpunt.

Nederlandse huishoudens hadden in mei bijna 300 miljard euro aan eenvoudig opneembaar spaargeld gestald bij banken. Hier kregen ze gemiddeld een rente van 1,04 procent over.

Hypotheken 

Zo’n 50 miljard euro spaargeld staat vast bij banken. Hier krijgen huishoudens gemiddeld een rente van 1,88 procent over. Ongeveer zestig procent van het in mei op een spaardeposito geplaatste spaargeld kende een vaste looptijd van maximaal één jaar.

Nederlandse consumenten hadden in mei in totaal 520 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Hier werd gemiddeld een rente op betaald van 4,16 procent. Deze gemiddeld rente daalde de afgelopen twaalf maanden met 0,23 procentpunt.