Ouderenbond KBO eist compensatie koopkrachtverlies ouderen

Ouderenbond Unie Katholieke Bond van Ouderen (Unie KBO) eist compensatie van de overheid voor het koopkrachtverlies ouderen nadat De Nederlandsche Bank (DNB) de rekenregels voor pensioenen aanscherpte.

"Deze maatregel komt bovenop vele andere maatregelen die de koopkracht van ouderen aantasten", aldus Manon Vanderkaay, directeur Unie KBO. "Wij eisen compensatie van de overheid."

DNB paste dinsdag een deel van de renterekening aan, waardoor de pensioenpremie stijgt en veel pensioenfondsen een verhoging van de pensioenen uitstellen. "Doordat de rentes de afgelopen tien jaar gedaald zijn, is het laagste punt nog niet bereikt", aldus Vanderkaay. "Dit effect vertraagt het herstel van de dekkingsgraden verder en leidt tot nieuwe premieverhogingen."

Volgens KBO daalt de koopkracht van ouderen al jaren, dankzij stijgende vaste lasten, meer zorgkosten, een hoger eigen risico en afschaffing van fiscale maatregelen. Onderzoek van de ouderenbond wijst volgens de unie uit dat ouderen nu gemiddeld 97 euro per maand minder te besteden hebben dan in 2014.

Lees meer over:
Tip de redactie