De laagste inkomens zijn 39 procent van hun totale budget kwijt aan woonlasten. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. 

Hogere inkomensgroepen besteden een groter deel, namelijk 54 procent, aan zaken als kleding, interieur, vervoer en recreatie.  Zij geven 24 procent uit aan woonlasten. 

Het aandeel in de uitgaven aan voeding en onderwijs ligt in alle inkomensgroepen iets boven de 11 procent.

Voor kostenposten als genotsmiddelen, telefoonabbonnementen, medicijnen en lokale belastingen geldt dat hun aandeel in de bestedingen afneemt naar gelang het inkomen hoger is. 

Eenoudergezinnen geven ook een relatief groot deel van hun budget uit aan woonlasten, doordat zij minder te besteden hebben. Dit gaat vooral ten koste van uitgaven aan recreatie, huishoudelijke apparatuur en woninginrichting.

Ontspanning

Nederlandse huishoudens geven gemiddeld jaarlijks 6.000 euro uit aan ontspanning. Dat komt neer op 18 procent van de totale bestedingen.

Van dat bedrag wordt 2.200 euro besteed aan vakanties. Horecabezoek kost 1.300 euro en 1.500 euro wordt uitgegeven aan games, speelgoed, planten, huisdieren, tv's, camera's en boeken.

De resterende 1.000 euro gaat op aan ontspannende diensten en activiteiten als muziekles en het bezoeken van pretparken, aldus het statistiekbureau.

Ontspanning

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker