Drie buitenlandse fabrikanten gaan de komende jaren zes miljoen slimme meters leveren aan de Nederlandse beheerders van elektriciteit- en gasnetten Liander, Stedin, Delta Netwerkbedrijf en Westland Infra. 

Dat maakten de netbeheerders dinsdag bekend.

Zij kregen de opdracht van circa 470 miljoen euro na een Europese aanbesteding. De drie leveranciers zijn het Zwitserse Landis+Gyr, het Deense Flonidan en het Sloveense Iskraemeco. 

Tot en met 2020 krijgen alle huishoudens en kleine bedrijven zo'n slimme meter aangeboden. De vier netbeheerders beheren de elektriciteit- en gasnetten in ongeveer twee derde van Nederland, in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

Energieverbruik

Met de slimme meter krijgen klanten om de maand een overzicht van hun energieverbruik. Dat moet er voor zorgen dat zij zuiniger met het verlichten en verwarmen van hun huis omgaan. Het apparaat kan op afstand worden afgelezen. Het doorgeven van de meterstanden is niet meer nodig.

De vervanging van de oude meters door slimme meters gebeurt kosteloos en alleen als de klant dat wil. Het is de bedoeling dat in 2020 80 procent van de kleinverbruikers een slimme meter in huis heeft.

De grootschalige verspreiding van slimme meters, waarmee dit jaar is begonnen, is onderdeel van het Energieakkoord.