Zo'n 6,4 procent van alle consumentenaankopen wordt direct geraakt als het btw-tarief voor veel producten wordt verhoogd naar 21 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het kabinet overweegt een verhoging van het btw-tarief voor goederen en diensten die niet tot de primaire levensbehoeften worden gerekend. Het tarief gaat van 6 procent naar 21 procent.

Van alle goederen en diensten die consumenten kopen, valt 22,9 procent onder het lage btw-tatief. Zo'n 6,4 procent zijn producten die niet onder de primaire levensbehoeften worden gerekend.

Het gaat dan bijvoorbeeld om bouwdiensten, bloemen, een reparatie door de fietsenmaker of een bioscoopbezoek. Ook de prijzen voor het openbaar vervoer worden mogelijk verhoogd. Voedsel en niet-alcoholische dranken worden juist wel als primaire levensmiddelen beschouwd.

Bereidheid

Bedrijven moeten uiteindelijk zelf bepalen of ze de btw-verhoging ook doorberekenen in hun prijzen.

"Of de prijsverhoging werkelijk door zal zetten is echter mede afhankelijk van de bereidheid van de consument om deze producten tegen een hogere prijs aan te schaffen. Niet alle bedrijven berekenen daarom een belastingverhoging door aan de consument", aldus het CBS.

Als de verhoging daadwerkelijk wordt doorberekend, leidt dit tot een hogere inflatie. De gemiddelde prijsstijging kan door de btw-verhoging tot 0,9 procentpunt extra oplopen.