Pensioenfondsen stonden er in mei iets minder goed voor dan in maart.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is van 109 procent in maart gedaald naar 108 procent in mei. Eind 2014 was de gemiddelde beleidsdekkingsgraad nog 110 procent.

De dekkingsgraad zegt iets over de verhouding tussen het huidige vermogen en de toekomstige verplichtingen van een pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden.

Sinds begin dit jaar gebruiken pensioenfondsen deze beleidsdekkingsgraad voor het bijsturen van hun financiële beleid.

De dekkingsgraad op basis van dagelijkse marktinformatie is tussen maart en mei juist gestegen. Dit percentage steeg van 103 procent naar 107 procent.

Rente

Dat heeft onder meer te maken met de stijging van de rente in die periode. Dit zorgt ervoor dat pensioenfondsen minder grote buffers aan hoeven te houden.

Bij een hoge rente dalen namelijk de toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen. Ook zijn de aandelenkoersen tussen maart en mei gestegen, waardoor fondsen meer hebben verdiend met hun aandelen.

Maar de dekkingsgraad ligt nog wel lager dan een jaar geleden. Daardoor is de beleidsdekkingsgraad ondanks die positieve ontwikkelingen toch gedaald.

Deelnemers

Eind mei zat het merendeel van de deelnemers bij een pensioenfonds met een beleidsdekkingsgraad tussen de 100 en 105 procent. Deze fondsen hebben samen 3,1 miljoen actieve deelnemers en 1,7 miljoen pensioengerechtigden. De laatste categorie legt geen pensioenpremie meer in.

Bij veel van deze fondsen ligt de beleidsdekkingsgraad onder de vereiste dekkingsgraad van ruim 104 procent. Dit betekent dat ze een tekort hebben. De fondsen met een tekort moeten uiterlijk op 1 juli een herstelplan aanbieden aan DNB.