26 procent van de Nederlanders brengt de vakantie dit jaar thuis door.

Dat blijkt dinsdag uit de Vakantiegeldenquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Vooral de huishoudens met een inkomen beneden modaal, oftewel onder de 1.750 euro netto, blijven thuis. Ook alleenstaanden gaan vaak niet op vakantie.

Nederlanders die wel weggaan, geven gemiddeld 2.600 euro uit tijdens de zestien dagen die zij door de bank genomen weg zijn. Inkomens beneden modaal spenderen gemiddeld 1.500 euro aan hun vakantie. Hogere inkomens geven zo'n 4.000 euro uit aan hun reis.

31 procent van de Nederlanders gaat dit jaar een keer op vakantie. Twee op de tien mensen gaan twee keer op reis, terwijl 14 procent drie keer of vaker gaat. Het zijn vooral de hogere inkomens die twee keer of vaker op vakantie gaan.

De meeste mensen gaan even vaak op reis als vorig jaar. 10 procent gaat dit jaar vaker, terwijl 24 procent minder vaak gaat.

Twee tot drie weken

Mensen met hogere inkomens gaan meestal twee tot drie weken op vakantie. Huishoudens met een laag inkomen gaan doorgaans hooguit een weekje weg. Zij hebben bijna geen ruimte in hun budget om op vakantie te gaan, zo heeft het Nibud berekend.

Bijna de helft gebruikt het vakantiegeld om op vakantie te gaan. 36 procent zet het vakantiegeld geheel of gedeeltelijk op een spaarrekening. Daarnaast wordt het geld vaak gebruikt om schulden af te lossen.

Voor 66 procent valt de hoogte van het vakantiegeld tegen. Vooral mensen met een inkomen rond modaal vinden het bedrag teleurstellend.