Grote banken zullen in de toekomst de tegoeden van spaarders beter moeten beschermen voor de risicovolle activiteiten die de bank voor eigen rekening doet. 

De ministers van Financiën van de Europese Unie kwamen dit vrijdag overeen. Ook ander handelsactiviteiten die mogelijk spaargeld in gevaar kan brengen, zou apart moeten worden gezet.

De plannen hebben betrekking op grote banken, die te groot zijn om failliet te laten gaan, te duur zijn om te redden en te complex zijn om te ontmantelen. De plannen moeten ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet opdraait voor wanbeleid, fouten of onnodige risico’s bij banken.

Regels

Voor banken die jaarlijks voor meer dan 100 miljard euro handelen, gaan nog scherpere regels gelden en komen onder verscherpt toezicht te staan. De toezichthouder kan op basis van een risicoanalyse bepalen of de bank de eigen handelsactiviteiten moet afscheiden van de andere activiteiten.

Het is nog wachten op de positie van het Europees Parlement over de voorstellen. Daarna kunnen onderhandelingen beginnen. EU-commissaris Jonathan Hill (Financiële Markten) denkt dat het mogelijk is een akkoord te sluiten voor het einde van het jaar, twitterde hij.