Pensioenfondsen kunnen vanaf 1 januari makkelijker samenwerken, in een nieuw algemeen pensioenfonds. Fondsen kunnen daarmee flink kosten besparen maar toch hun eigen identiteit bewaren.

De regeling is vooral aantrekkelijk voor kleine fondsen en vanwege de lagere kosten gunstig voor hun deelnemers.

De Tweede Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel over het algemeen pensioenfonds van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Zo'n fonds mag meerdere pensioenregelingen uitvoeren en is niet gebonden aan een bepaalde sector.

Steeds meer pensioenfondsen zoeken een collectief om zich bij aan te sluiten, omdat ze steeds minder deelnemers hebben. Sinds 1992 daalde het aantal fondsen van 1.122 naar 361 in 2014.

Klijnsma is blij met de steun uit de Kamer. ''Dit is een belangrijke wet voor pensioenfondsen en verzekeraars en de mensen die daar hun pensioen hebben. Fondsen kunnen vanaf nu makkelijker en efficiënter samenwerken. Dat scheelt kosten. Daar hebben deelnemers en gepensioneerden voordeel van.''

De verplichte bedrijfstakpensioenfondsen kunnen zich nog niet omvormen tot een algemeen pensioenfonds. Klijnsma laat onderzoeken hoe dit in de toekomst wel kan, zonder dat het een marktverstorende werking heeft. Dat zou niet in het belang van de deelnemers zijn.