Brussel heeft de eerste officiële stap gezet tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's. De Europese Commissie vreest dat buitenlandse automobilisten worden gediscrimineerd en eist opheldering van de regering in Berlijn.

De Duitsers krijgen twee maanden de tijd om te reageren, maakte de commissie donderdag bekend. Raakt Brussel niet overtuigd, dan dreigt de gang naar de rechter.

Brussel uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zou schenden. Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Onder meer Nederland is fel gekant tegen de tol, die op 1 januari volgend jaar zou moeten ingaan. Berlijn liet eerder donderdag al weten dat de invoering vertraging zal oplopen door de stap van Brussel.

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt maakte donderdag bekend dat het tolplan wordt uitgesteld, in verband met de stappen van de Europese Commissie.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vindt het "goed om te horen" dat de Europese Commissie stappen heeft ondernomen tegen de tolheffing.

De minister benadrukt dat Nederland tegen de Duitse plannen is en noemt het dan ook verstandig dat de Duitse verkeersminister het plan heeft uitgesteld.