Consumenten zien de toekomst een stuk positiever tegemoet. Het consumentenvertrouwen is in juni gestegen naar het hoogste niveau in acht jaar tijd.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het cijfer van het CBS meet onder andere hoe positief of negatief consumenten zijn over de economie en hoe bereid ze zijn om aankopen te doen. 

De vertrouwensindicator stijgt met vier punten en komt uit op een niveau van zes. Dit betekent dat de groep mensen die positief is over de economische toekomst groter wordt ten opzichte van de groep consumenten die negatief is. 

Pas sinds maart van dit jaar is de indicator positief geworden. Vanaf oktober 2007 is de groep mensen die een negatieve verwachting had over de economie altijd het grootste geweest, met een negatieve vertrouwensindicator als gevolg. 

Koopbereidheid

Consumenten hadden in juni vooral een positiever oordeel over de economie vergeleken met mei. Mensen zijn positiever geworden over de economische situatie in de afgelopen als in de komende twaalf maanden. 

De koopbereidheid is deze maand nog steeds negatief, maar minder negatief dan een maand eerder. Consumenten oordelen minder negatief over hun toekomstige financiële situatie. Ook vinden ze het een gunstige tijd voor het doen van grote aankopen. 

Ook verwachten Nederlanders dat de werkgelegenheid zal toenemen. Voor het eerst in vier jaar is deze deelindicator positief. 

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat consumenten in april 1,5 procent meer hebben uitgegevn aan goederen en diensten vergeleken met een maand eerder. Consumenten hebben vooral meer uitgegeven aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting.