Toeristen die naar Griekenland gaan, kunnen beter wat extra contant geld meenemen.

Dat adviseert branchevereniging ANVR dinsdag in Het Financieele Dagblad (FD).

Zo kunnen reizigers zich voorbereiden op het geval er geen geld meer uit de Griekse geldautomaten komt.

Het is ook verstandig om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Als de onrust tot stakingen leidt, is een annuleringsverzekering nodig om geld terug te kunnen krijgen.

Reisorganisaties krijgen vanwege de Griekse schuldenkwestie veel vragen van reizigers over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Als het conflict tussen de Griekse regering en zijn schuldeisers verder oplaait, verwachten reisorganisaties dat late beslissers Griekenland zullen mijden. Volgens reisorganisaties boeken Nederlanders hun vakantie steeds later.

Overigens zijn er tot nu toe ongeveer evenveel pakketreizen naar Griekenland geboekt als vorig jaar. Griekenland en Spanje delen nog steeds de tweede plek van populairste vakantiebestemmingen. Turkije staat nog altijd op de eerste plaats.

Scenario's

ANVR zegt de situatie goed in de gaten te houden, maar vindt het moeilijk om uitspraken te doen over de situatie in Griekenland. "Je kunt wel honderd scenario's bedenken, maar dat heeft allemaal niet zo veel zin", zegt een woordvoerster tegen de krant.

"Misschien komt het zo ver dat de euro wordt ingewisseld voor een nieuwe munt, misschien komt het hele land stil te liggen, maar het hotel blijft wel staan en het strand verdwijnt ook niet."

Zenuwachtig

Een woordvoerder van de ANWB raadt ook aan extra geld mee te nemen, maar zegt dat er nog geen reden is om zenuwachtig te worden. 

"Misschien dat op enig moment de infrastructuur verstoord raakt, dat er geen vluchten meer plaatsvinden en mensen stranden. Pas dan is er werk voor de calamiteitencommissie", zegt hij tegen het FD.

Overigens doet Griekenland het als vakantiebestemming nog altijd heel goed. Oostdam: ,,Het aantal boekingen voor pakketreizen zit dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Daarmee staat Griekenland met Spanje op de gedeelde tweede plaats als populairste bestemming. Turkije staat nog steeds op de eerste plaats.''