De timing van de maatregel om het maximale hypotheekbedrag omlaag te brengen is waardeloos.

Het plan van het kabinet is te "opportunistisch",  zegt Jan Fokkema, directeur van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, tegen BNR.

Voor hypotheekrentes onder 3,5 procent geldt vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers zo'n 5 procent minder lenen.

De maatregel volgde kort op een  eerdere beperking van de leennormen, die vanaf januari 2015 geldt. Toen verlaagde de overheid het maximale leenbedrag al met ruim 5 procent om huishoudens meer buffer te laten opbouwen.

Uitwijken

De kans is volgens Fokkema groot dat de woningmarkt door de maatregelen toch weer terugloopt en dat potentiële kopers zullen uitwijken naar huurwoningen.

"We worden in ons leven én gedwongen om flink voor ons pensioen te sparen én onze woning in dertig jaar af te lossen. En dan klagen dat we te veel met elkaar sparen, zo werkt het niet", zegt hij.

Volgens de directeur had het kabinet eerder verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er was geen oor voor maatschappelijke organisaties die voor de crisis om maatregelen vroegen tegen overvloedige hypotheekverstrekking." Dat er maatregelen genomen zijn midden in de crisis was een grote fout, vindt Fokkema.

Wat u moet weten over de strengere hypotheeknormen