De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbarepremieregeling is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald.

Dat stelt adviesbureau Aon Hewitt woensdag.

Bij een beschikbarepremieregeling is van tevoren afgesproken welk bedrag de werkgever aan de pensioenuitvoerder afdraagt. Dat bedrag heet de beschikbare premie.

Het bureau meet ieder kwartaal hoe het te bereiken pensioen zich ontwikkelt. Daarbij wordt gekeken naar wetgeving, beurskoersen, de inflatie en marktrente. De index staat eind maart op 66 punten. Dat is 34 punten lager dan op 1 januari 2014.

Volgens Aon Hewitt is de uitkering in het eerste kwartaal met gemiddeld 8 procent gedaald. De daling hangt vooral samen met een lagere marktrente. 

De rente is in het eerste kwartaal mede gedaald vanwege het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). En een lage rente pakt ongunstig uit voor het pensioen.

Oudere werknemers

Dit heeft het grootste effect op oudere werknemers. Dit komt doordat jongere deelnemers meer beleggen in beleggingen met een groter risico.

"De risicovollere beleggingen, zoals aandelen, hebben in het eerste kwartaal een zeer goed rendement behaald. Hierdoor is daling van de pensioenuitkering bij oudere deelnemers hoger dan jongere deelnemers", stelt consultant Marsha van Beusekom van Aon Hewitt.

Minder

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan later een maandelijks pensioen van 532 euro tegemoet zien. Dat is 47 euro minder dan bij de vorige meting. 

De uitkering voor een 25-jarige is met 4 procent gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Voor een 55-jarige is de beschikbare premie met 9 procent gedaald.