Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 juli minder betalen voor stroom en gas. De variabele energietarieven bij bijna alle Nederlandse energieleveranciers gaan waarschijnlijk omlaag.

Dat verwacht vergelijkingswebsite Pricewise na onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt.

De variabele prijs voor gas daalt tussen de 4 en 8 procent en voor elektriciteit tussen de 2 en 4 procent. De energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat daardoor omlaag. Gemiddeld tussen de 30 en 60 euro op jaarbasis, zegt Pricewise.

Vooral de daling van de gasprijs heeft een grote impact op de energierekening. "Het gasverbruik is goed voor ongeveer de helft van de rekening. Een Nederlands huishouden met een gemiddeld verbruik gaat op jaarbasis tussen de 25 en 50 euro minder betalen voor gas en 5 tot 10 euro minder voor elektriciteit."

De nieuwe, lagere tarieven gelden voor alle klanten met een energiecontract met variabele tarieven. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n energiecontract. Het merendeel van deze groep zit bij Nuon, Eneco en Essent.

Verlaging

Essent publiceerde onlangs al dat zij haar variabele tarieven verlaagt. Gas daalt daar tussen de 5 en 8 procent, elektriciteit tussen de 2 en 4 procent.

Bij Eneco daalt de gasprijs met 11 procent en voor elektra met 1 procent, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf maandag. Dat scheelt een huishoudens respectievelijk 61 euro en 3 euro op de energierekening.

Nuon maakt nog geen cijfers bekend, maar ''de prijzen gaan naar beneden met de trend'', bevestigt een woordvoerster. "We herkennen het beeld dat Pricewise schetst."

Isolatie

De daling van de gasprijs is vooral een gevolg van een afnemende vraag. Deze neemt al enkele jaren af door betere isolatie en zachte winters.

Netbeheerder Tennet verklaart de daling van de tarieven voor elektriciteit in Nederland onder andere door het goed verbonden netwerk van Nederland met omringende Europese landen.

Daardoor kan ook goedkope groene stroom uit Duitsland, overcapaciteit uit pieken in zonne- en windenergie, steeds beter doorgang vinden naar Nederland.