Pensioenfondsen staan er in mei beter voor

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei verbeterd. De fondsen profiteerden van de gestegen rentes op de financiële markten.

Dat meldt onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen steeg met 3 procentpunt fors, van 104 naar 107 procent. De graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen.

Zoals de fondsen er nu voorstaan, blijft de kans wel aanwezig dat veel pensioenen volgend jaar niet verhoogd kunnen worden om te compenseren voor prijsstijgingen.

Beleidsdekkingsgraad

De zogenoemde beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is vorige maand blijven steken op 108 procent. Dat is 2 procentpunt te weinig om de pensioenen te mogen laten meestijgen met de lonen en prijzen, ook wel indexeren genoemd.

Door de aanhoudend lage rente zagen de fondsen hun pensioenverplichtingen afgelopen maanden fors stijgen. Maar in mei ging de rente juist een stuk omhoog. Dit heeft onder meer te maken met de gestegen olieprijs en verbeterde economische vooruitzichten.

ECB

"De ontwikkeling van de rente de komende maanden is voor pensioenfondsen van groot belang", zegt pensioendeskundige Frank Driessen van Aon Hewitt. Hij wijst erop dat het opkoopprogramma van staatsobligaties van de Europese Centrale Bank voorlopig een drukkend effect heeft op de rentestand.

En een mogelijke Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone, of onrust daarover kan er volgens hem ook toe leiden dat de rentes weer omlaaggaan.

Lees meer over:
Tip de redactie