Mensen met een WW-uitkering of die in de Ziektewet zitten, kunnen vanaf 1 juli straffeloos informatie over inkomsten achterhouden.

Dat schrijft Trouw zaterdag.

De uitkeringsinstantie staakt de zoektocht naar fraudeurs met de instemming van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, maar de Tweede Kamer zou niet op de hoogte zijn van de beslissing van het UWV.

Per 1 juli gaat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in. "Die wet is een vervanging van de WW, maar de WW blijft wel bestaan voor mensen die daar tot 1 juli in komen", zegt een woordvoerder van het UWV in een reactie aan NU.nl.

Binnen de nieuwe wet worden de inkomsten die mensen moeten opgeven automatisch verrekend met de gegevens die het UWV en de belastingdienst in de systemen hebben staan. "Daarmee vervalt de controle op het eventueel frauderen met inkomsten zoals deze in de huidige WW geldt", aldus de woordvoerder.

Het UWV zegt  hierover in Trouw niet langer mensen te willen beboeten die fouten maken in de opgave van inkomsten. Want maar weinig mensen frauderen bewust. "Als het om grote bedragen gaat, gaan we een stevig gesprek voeren, maar nee, geen boete uitschrijven."

De controle op fraude in de 'oude WW' en andere wetten van het UWV blijft wel gewoon bestaan, aldus het UWV.