Toezichthouder ACM legt op korte termijn een dwangsom op aan een aantal energieleveranciers omdat zij hun klanten niet goed informeren.

Dat bevestigt de toezichthouder donderdag tegenover NU.nl.

Om welke energieleveranciers het gaat, wil ACM nog niet bekendmaken. Vorige maand constateerde de toezichthouder al dat niet alle leveranciers van zonnepanelen voldoen aan de afspraken. 

Energiebedrijven zijn verplicht om een begrijpelijke energierekening naar hun klanten te sturen. Consumenten zouden op die manier een beter geïnformeerde keuze kunnen maken en hun rekeningen kunnen controleren. 

Informatie is nog steeds niet of moeilijk te vinden, zo constateert de ACM. Bovendien zijn er nog steeds aanbieders die de netwerkkosten niet opnemen in de totaalprijs.

"Het beeld ontstaat dat aanbieders niet aan hun informatieverplichtingen willen voldoen en consumenten hierdoor op het verkeerde been willen zetten of een onvolledig beeld willen schetsen", aldus de toezichthouder.

ACM rekent erop dat de energieleveranciers hun informatievoorziening verbeteren om zo de definitieve boeteoplegging te voorkomen. Mocht het toch tot een boetebesluit komen, dan zal ook de naam van het bedrijf bekend worden gemaakt.