Studenten hebben nog altijd veel vragen over het nieuwe studiefinancieringsstelsel dat per 1 september ingaat.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) woensdag op basis van een eigen onderzoek.

Zo'n 15 procent van de studenten zit nog met vragen. Zo is het voor hen nog onduidelijk wat precies hun leenmogelijkheden zijn, of ze nog een ov-chipkaart voor studenten krijgen en wat de gevolgen zijn van een studiewissel.

Ook is het niet altijd helder of ze in het nieuwe of oude stelsel vallen.

Basisbeurs

De basisbeurs van maximaal 286,15 euro wordt in september afgeschaft. En het bedrag van de aanvullende beurs gaat omhoog van ruim 260 euro naar maximaal 378 euro voor studenten met ouders die een laag inkomen hebben. Dit wordt een gift na het behalen van het diploma. 

Ook studenten die nu al aan een bachelor zijn begonnen, kunnen daarmee te maken krijgen. Ze zullen hun basisbeurs verliezen als ze met een master starten. 

Lenen

Om het verlies van de basisbeurs te compenseren, mogen studenten meer lenen. Studenten kunnen vanaf september maximaal ruim 1.016 euro per maand lenen.

De studiefinanciering voor mbo'ers wijzigt overigens niet.

Verder mogen studenten er na hun studie 35 jaar over doen om de lening terug te betalen. Nu moet dit nog in vijftien jaar.

Noodzaak

Het instituut denkt dat vanwege de afschaffing van de basisbeurs meer studenten in het hoger onderwijs de noodzaak voelen om te lenen. De gemiddelde studieschuld zal daardoor hoger uitvallen.

"Het Nibud begrijpt dat studenten ervoor kiezen een studieschuld aan te gaan als er geen andere financiële mogelijkheden zijn om de studie te bekostigen." 

Maar de organisatie benadrukt dat aankomende studenten een goede begroting moeten maken, zodat ze een verantwoorde keuze kunnen maken.

Sparen

"Voor ouders met jongere kinderen kan het raadzaam zijn te kijken of ze voor de studie van hun kinderen kunnen sparen, om zo lenen te voorkomen."

Het Nibud heeft vragen en antwoorden in het boek Geldwijzer Studenten verwerkt. Daarin staat onder meer hoeveel het studentenleven per maand kost en waar studenten op moeten letten als ze voor een DUO-lening kiezen.