Banken beloven opnieuw een tool te maken waarmee consumenten oude rekeningsnummers kunnen omzetten in een IBAN.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

Binnenkort kunnen rekeninghouders daarvoor weer terecht op OveropIBAN.nl.

Dat doen de banken na overleg binnen het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Naast de banken, doen ook de Consumentenbond, Detailhandel Nederland en ouderenbond ANBO mee aan dat overleg.

Op 1 april is een tool uit de lucht gehaald. Het was volgens de banken te duur het voort te zetten. Veel consumenten hadden er moeite mee dat de dienst niet meer beschikbaar was.

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland legt aan NU.nl uit dat het deze keer gaat om een vrij eenvoudige tool, die lang niet zo duur is als de vorige dienst. De vorige tool kon ook veel meer dan simpelweg bestaande rekeningnummers omzetten.

Kennen

Veel mensen blijken hun eigen IBAN nog niet te kennen en de nieuwe internationale rekeningnummers staan ook nog niet op alle bankpassen. Bovendien zijn er websites die na het invullen verkeerde rekeningnummers tonen. Er worden ook tikfouten door consumenten zelf gemaakt.

Verder beloven de banken sneller bankpassen te verstrekken waar de internationale rekeningnummers op staan. Organisaties worden daarnaast opgeroepen hun IBAN ook op websites en facturen te vermelden.

Standaardisering

De afkorting IBAN staat voor International Bank Account Number. De nieuwe rekeningnummers zijn onderdeel van de standaardisering van het Europese betalingsverkeer.

Sinds 1 augustus vorig jaar zijn alle Europese bankrekeningnummers op dezelfde manier opgebouwd. Een IBAN bestaat uit een landcode, een controlegetal, een bankcode en het bestaande rekeningnummer aangevuld met één of meerdere nullen.

Realtime

Vrijdag werd verder duidelijk dat banken werken aan een plan om realtime betalingsverkeer mogelijk te maken. Bedragen zouden dan binnen vijf seconden op een andere rekening overgeboekt kunnen worden.

Transacties kunnen dan de hele dag en ook in het weekend en op feestdagen onmiddellijk worden verwerkt. Banken hopen dit binnen vier jaar te realiseren.