Mensen die veel vertrouwen in hun medemens hebben, verdienen aanzienlijk meer dan mensen die weinig vertrouwen in anderen hebben.

Die conclusie trekt gedragseconoom Ruben de Bliek in zijn proefschrift waarop hij donderdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het verschil in salaris tussen de twee groepen mensen bedraagt gemiddeld 4 procent. Mensen die een verandering doormaken en van weinig vertrouwen naar veel vertrouwen in hun medemens gaan, zien hun inkomen zelfs met 6 tot 9 procent stijgen ten opzichte van degenen die bij hun standpunt blijven.

Het verschil valt volgens De Bliek te verklaren door een vorm van sociale intelligentie. Mensen die behulpzame en niet-behulpzame individuen beter van elkaar kunnen onderscheiden, hebben een hoger algemeen vertrouwen. Bovendien hebben zij een kleinere kans om "economisch misbruikt" te worden. 

Het effect van vertrouwen is ook op andere gebieden te zien, volgens het onderzoek. Zo speelt het een rol bij de locatiekeuze van multinationals en bij de productiviteit en technologische ontwikkeling van landen. "Vertrouwen veroorzaakt economische groei en ontwikkeling", concludeert De Bliek.