Het gemiddelde vermogen van miljonairs is weer op het niveau van voor de crisis in 2008.

Dat meldt vermogensbeheerder Van Lanschot woensdag op basis van een onderzoek.

Miljonairs hadden vorig jaar gemiddeld een vermogen van 2,9 miljoen euro. Inmiddels zijn miljonairs een stuk positiever over de economie dan een paar jaar geleden.

Vorig jaar deelde 46 procent van de vermogenden de verwachting dat de economische vooruitzichten voor Nederland enigszins tot sterk zouden verbeteren. Een jaar eerder had nog 28 procent deze overtuiging.

Toch blijft een kwart van de ondervraagde miljonairs sceptisch over de economische toekomst van Nederland en de ontwikkeling van het eigen vermogen. 

Beter

De miljonairs hebben het naar eigen zeggen beter dan hun ouders en denken het ook beter te hebben dan hun kinderen. Een derde (34 procent) denkt dat de financiële toekomst van hun kinderen enigszins tot veel slechter zal uitpakken dan hun eigen situatie.

Een meerderheid van de respondenten vindt dat hun kinderen daarom moeten leren hoe ze met vermogen om moeten gaan.

Goed doel

Daarnaast blijkt een kwart van de miljonairs een groot deel van het vermogen aan een goed doel na te willen laten. In 2013 gold dit nog voor 12 procent.

Onder multimiljonairs is het percentage dat aan goede doelen wil nalaten nog harder gestegen. Dit ging van 20 procent naar 59 procent.

Verder groeide het aantal miljonairs dat al bij leven een groot deel van het vermogen aan goede doelen wil schenken. Dit percentage steeg van 13 procent in 2013 naar 19 procent in 2014.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat 1,3 procent van de Nederlandse huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro heeft of meer. Dat komt neer op 98.000 huishoudens.

De vermogensbeheerder heeft Gfk en het CBS opdracht gegeven het onderzoek te doen.