Hypotheekverstrekker Obvion, een dochter van de Rabobank, verhoogt de hypotheekrente.

Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst in lange tijd dat de rente voor hypotheken stijgt in plaats van daalt.

Obvion verhoogt het tarief voor hypotheken met een rentevastperiode van tien tot en met vijftien jaar met 0,2 procentpunt. Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente, aldus Obvion.

ING kondigde dinsdag eveneens een verhoging van de hypotheektarieven aan. Per 15 mei stijgt het tarief voor hypotheken met een rentevasteperiode van zeven tot twintig jaar met 0,2 procentpunt.

Voor periodes van drie jaar gaat het tarief met 0,05 procentpunt omhoog. Voor rentevasteperiodes van vijf en zes jaar geldt een tatiefsverhoging van 0,1 procentpunt.

Duizenden euro's

"Een renteverhoging van 0,2 procent zoals nu wordt doorgevoerd, scheelt je zo een paar tientjes per maand en dus duizenden euro's over de hele looptijd. Daarnaast heeft het uiteraard invloed op de hoogte van je maximale lening", stelt Peter Ruys van vergelijkingssite Hypotheek24.nl in een reactie.

Volgens Ruys lijkt de bodem nu echt te zijn bereikt. "We verwachten dat andere banken snel zullen gaan volgen met renteverhogingen. ING heeft inmiddels ook al een renteverhoging van 0,2 procent aangekondigd, anderen zullen dus niet lang op zich laten wachten."