Hypotheekklanten van ABN Amro worden benadeeld als ze willen overstappen naar een lagere rente of meer willen aflossen dan is afgesproken. Ze krijgen onterecht een te hoge boete.

Dat erkent de bank maandagavond tegenover het televisieprogramma Radar.

Mensen die een lage hypotheekrente willen hebben en daarom naar een lage rente willen overstappen, krijgen te maken met de boete.

Voor klanten zou het vaak niet duidelijk zijn hoe de boeterente wordt berekend. ABN Amro gebruikt een rentepercentage dat wel voor de bank gunstig is, maar niet voor de klant.

Ander percentage

Dat doet de bank echter verkeerd. In de voorwaarden staat dat er met een ander percentage gerekend moet worden. Klanten kunnen soms honderden of duizenden euro's te veel betalen aan boeterente. ABN Amro zou geen inzage geven hoe de boeterente wordt berekend. Dat doet de bank pas als de klant er zelf over begint.

ABN Amro gaat de komende periode zelf actief op zoek naar klanten die onbedoeld benadeeld zijn. Ook worden er stappen gezet om de transparantie in de berekening van de boete rente te verbeteren, aldus de bank in een reactie.