Het is er voor zzp'ers nog altijd niet makkelijker op geworden om een hypotheek af te sluiten.

Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit een onderzoek onder 851 zzp'ers uitgevoerd door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO).

Zzp'ers die een hypotheek willen afsluiten, komen terecht in een wereld van "wantrouwen en tegenwerking", aldus de VEH.

Hoewel zzp'ers vaak bereid zijn alle gevraagde financiële gegevens te verstrekken, belandt 82 procent in een moeizaam proces. Bovendien stellen hypotheekadviseurs vaak aanvullende eisen, zoals de inbreng van meer eigen geld of een verplichte garantstelling.

Ook betalen zzp'ers regelmatig een renteopslag, hogere advieskosten en is er geen mogelijkheid om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen.

Partnerinkomen

Vier op de tien zzp'ers zeggen dat de bank het zzp-inkomen bij de hypotheekaanvraag buiten beschouwing heeft gelaten. Zij konden hun hypotheek alleen afsluiten op basis van het inkomen van de partner. Nog eens vier op de tien zzp'ers hebben hun huis aangeschaft toen zij nog in loondienst werkten.

"Veel banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt, maar die is onomkeerbaar", aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.  

Nederland telt momenteel ongeveer 810.000 zzp'ers. Dit aantal neemt snel toe.