De huizenprijzen zijn in maart 2,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat maken het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster dinsdag bekend. De prijzen vallen nu twaalf maanden op rij hoger uit dan een jaar eerder.

Het gemiddelde prijsniveau is nu ongeveer even hoog als in augustus 2003. In juni 2013 werd een dieptepunt bereikt, sinds die tijd is er sprake van een licht stijgende trend.

Ten opzichte van juni 2013 zijn koopwoningen nu 4 procent duurder. Vergeleken met de piek die in augustus 2008 bereikt werd, zijn de huizenprijzen 18,3 procent lager.

Vorige week maakte het Kadaster bekend dat er in maart 33,6 procent meer huizen verkocht zijn dan een jaar eerder. In totaal wisselden 13.393 woningen van eigenaar.

Provincies

De huizenprijzen zijn in alle provincies gestegen in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van een jaar eerder. Dat is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008.

De prijsstijging was met 4,1 procent het grootst in Noord-Holland en Utrecht. Dit komt vooral doordat woningen in Amsterdam en de stad Utrecht aanzienlijk duurder zijn geworden. De prijzen stegen hier met respectievelijk 10 en 6,9 procent.

Ook werden alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijs van appartementen ging het meest omhoog, namelijk 3,2 procent. Vrijstaande woningen bleven daarbij met 1,2 procent wat achter.

De vraagprijzen van woningen dalen nog altijd licht. Verkopers vroegen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 2.140 euro per vierkante meter, 1,4 procent minder dan een jaar eerder.  Doordat de verkoopprijzen tegelijkertijd stijgen, komen de vraag- en verkoopprijzen steeds dichter bij elkaar te liggen, aldus het CBS.

Video: Huizenprijzen verder opgelopen