Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen, ondanks de economische crisis en het dalende vertrouwen in goededoelenorganisaties.

Dat concludeert de werkgroep filantropische studies van de Vrije Universiteit Amsterdam in een maandag verschenen tweejaarlijks onderzoek.

In 2013 gaven Nederlandse huishoudens bijna 4,4 miljard euro uit aan donaties en sponsoring, een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Gemiddeld ging het om een bedrag van 204 euro.

Huishoudens gaven veruit het meeste geld aan religieuze organisaties als kerken en moskeeën, gevolgd door gezondheid en internationale hulp.

Grote verschillen

De verschillen in het geefgedrag van huishoudens zijn volgens de onderzoekers groot. Zo doet 12 procent van de huishoudens helemaal geen giften aan goede doelen en schenkt ruim een kwart minder dan 25 euro op jaarbasis.

Aan de andere kant geeft één op de zeventig Nederlanders (1,5 procent) meer dan 2000 euro. Deze groep is goed voor meer dan een kwart van het totaalbedrag aan giften.

Bedrijven doneerden vooral aan lokale sportverenigingen. In totaal gaf het bedrijfsleven ongeveer 1,4 miljard euro in 2013 aan goede doelen.