Klanten van ING hebben in het afgelopen kwartaal al vaker contactloos betaald dan in heel 2014.

Dat meldt ING woensdag.

In het eerste kwartaal van 2015 is ruim zeven miljoen keer betaald zonder de pas in het pinapparaat te steken. Dat is meer dan in heel 2014. In dat jaar is dit vijf miljoen keer gebeurd.

Per contactloze betaling besteedt de ING-klant gemiddeld 5,76 euro. Met name de lunch in bedrijfsrestaurants wordt contactloos betaald.

Daarna volgen de dagelijkse boodschappen en tussendoortjes bij de supermarkt. Ook op stations betalen klanten relatief vaak contactloos.

Invoering

De bank heeft exact een jaar geleden contactloos betalen voor de eigen klanten geïntroduceerd

Een jaar geleden konden nog niet alle ING-klanten op deze manier afrekenen, omdat ze daarvoor een nieuwe pas met een zogenoemde NFC-chip nodig hebben. De pas is te herkennen aan een logo dat op een gekanteld wifi-signaal lijkt.

In april 2014 had de bank al vier miljoen geschikte passen verstrekt aan meer dan de helft van de klanten. Inmiddels zijn er ruim 6,5 miljoen betaalpassen van de bank in omloop waarmee contactloos afgerekend kan worden.

Klanten krijgen vanzelf een nieuwe pas als de oude verlopen is. Ze kunnen er ook eerder een aanvragen. ING wil in de loop van dit jaar starten met mobiele betalingen. Dan zit er een NFC-chip in of op een smartphone en kan de telefoon gebruikt worden om af te rekenen.

Geen pincode

Consumenten kunnen tot en met 25 euro betalen door hun betaalpas kort dicht bij een betaalapparaat te houden. Zonder een pincode in te toetsen, wordt dan een bedrag overgemaakt. Voor bedragen boven de 25 euro moet wel een pincode ingevoerd worden.

Een jaar geleden waren er nog dertigduizend betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen. Inmiddels kan zijn er al 65.000 geschikte apparaten.

Ook klanten van ABN Amro met een onlangs vervangen betaalpas kunnen contactloos betalen. Rabobank is begin dit jaar begonnen met het verstrekken van betaalpassen met een NFC-chip.

ING start met contactloos betalen