Mensen die werken, moeten daar meer aan overhouden. Vakbond FNV stelt voor dat alle werkenden jaarlijks een belastingverlaging krijgen van ruim 1.500 euro.

Dat laat FNV zaterdag weten.

Vooral de lage en de middeninkomens hebben behoefte aan meer koopkracht, stelt de bond.

''Een eerlijker Nederland begint bij een goede aanpassing van het belastingstelsel. Huishoudens betalen nu te veel belasting, doordat bedrijven en hoge inkomens steeds minder bijdragen. Het is dus paybacktime'', zegt Leo Hartveld van het FNV-bestuur.

Nu de politiek bezig is nieuwe plannen te maken voor het belastingstelsel, roept de FNV op ''eerlijke keuzes te maken''. Daarbij staat voor de vakbond voorop dat mensen meer te besteden krijgen.

Verlagen

"Dat wil de FNV bereiken door voor iedereen de belasting met 500 euro te verlagen en door werk meer te laten lonen, via een belastingverlaging voor werkenden van ruim 1.500 euro", aldus Hartveld.

"Ook wordt het tijd dat het bedrijfsleven zijn eerlijke belastingaandeel betaalt. Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven.''

Om de ongelijkheid aan te pakken, wil de FNV een taks voor vrije vermogens boven een 500.000 euro. Ook zou volgens de vakbond de belasting op de hoogste inkomens hersteld moeten worden. ''De hoogste inkomens zijn de afgelopen jaren minder belasting gaan betalen (van 72 procent naar 52 procent). De FNV stelt een reparatie voor naar 60 procent voor de mensen die jaarlijks minstens een ton verdienen."

Werkgevers

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft eerder ook voor een aanzienlijke netto belastingverlaging gepleit.

De Boer wil dat er twee tarieven voor de inkomstenbelasting gaan gelden: 35 procent voor inkomens tot 100.000 euro en 45 procent voor de inkomens daarboven.

Hij vindt dat dit gefinancierd moet worden uit meevallers of de ruimte die ontstaat nadat het overheidstekort is verkleind. Maar hij vindt niet dat het betaald moet worden door andere belastingen te verhogen of daarbinnen verschuivingen te maken.