Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt dan in 2013. 

Dat geld wordt zoveel mogelijk gebruikt om de premies van verzekerden laag te houden, beloofde topman Wim van der Meeren woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

CZ boekte in 2014 een positief resultaat van 315 miljoen euro, bij een omzet van 8,4 miljard euro. 2013 werd nog afgesloten met 191 miljoen euro winst. De omzet bedroeg toen ruim 8,1 miljard euro.

Jaarcijfers CZ

Door de meevallende resultaten kon CZ vorig jaar al 440 miljoen uit haar reserves inzetten om de premiestijging voor 2015 te dempen. Gemiddeld scheelt dat een klant van CZ dit jaar 147 euro aan premie. Hoe hoog de premies voor basis- en aanvullende ziektekostenverzekering in 2016 worden, maakt de verzekeraar pas in november bekend.

Dat CZ vorig jaar zo'n sterk resultaat neerzette, heeft te maken met de verwachtingen die de verzekeraar vooraf had. ''Vanwege alle onzekerheden waarmee wij als zorgverzekeraar hebben te maken, waren onze ramingen voor 2014 zoals gebruikelijk voorzichtig. CZ moet immers ook in tegenvallende jaren die zorg kunnen organiseren waarop onze klanten recht hebben'', aldus Van der Meeren

Het concern, dat geen winstoogmerk heeft, deed onder meer goede zaken op de aandelenmarkten. Het resultaat op beleggingen kwam een stuk hoger uit dan verwacht. CZ kreeg er verder ruim 65.000 klanten bij. Het totale aantal verzekerden bedraagt nu dik 3,4 miljoen.