
Consumenten betalen vaker contant ondanks voorkeur voor pinnen
Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.
Zeven op de tien consumenten betalen liever met de pinpas dan met contant geld. Maar 53 procent van de betalingen wordt nog altijd contant afgehandeld.
Zo'n 39 procent van de bedragen wordt gepind. En de rest van de betalingen wordt op een andere manier afgerekend.
Volgens DNB overschat een aanzienlijk deel van de consumenten hoe vaak zij hun aankopen met de pinpas betalen.
"Zij zijn wel verliefd geworden op de pinpas, maar zijn in de praktijk nog steeds getrouwd met contant geld", aldus de centrale bank.
Betaalwijze
Gewoonte
Uit onderzoek van DNB blijkt dat consumenten een sterke gewoonte hebben om contant af te rekenen. Ouderen overschatten hun gebruik van de pinpas vaker dan mensen van middelbare leeftijd.
"De gewoonte om contant te betalen is waarschijnlijk sterk bij deze groep, omdat ouderen een groter deel van hun leven alleen contant konden afrekenen."
Ook consumenten met een relatief hoog inkomen of hoge opleiding blijken hun pinpasgebruik te overschatten. Ondanks dat een relatief groot deel van deze groep een voorkeur voor pinnen heeft.
"Als deze consumenten nog wel contant geld in hun portemonnee hebben zitten, kunnen zij vast blijven houden aan de gewoonte om contant te betalen", verklaart DNB.
Kleine bedragen
Verder overschatten consumenten die gemiddeld kleine bedragen afrekenen hun pinpasgebruik vaker dan consumenten die doorgaans grotere bedragen betalen.
"Doordat er voor het pinnen van kleine bedragen vroeger vaak moest worden bijbetaald of het pinnen van kleine bedragen überhaupt niet mogelijk was, is er een gewoonte ontstaan deze bedragen contant te betalen."