Consumenten trappen minder snel in criminele trucs met pinnen

De schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer is vorig jaar bijna gehalveerd. Het totale schadebedrag bedroeg 17,3 miljoen euro tegen 33,3 miljoen in 2013. 

Dat maakten Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekend. In 2012 was de schadepost nog bijna 82 miljoen euro.

De gezamenlijke fraudeaanpak van banken, politie en justitie is succesvol. Maar, benadrukte NVB-voorzitter Chris Buijink, ook de consument trapt veel minder snel in de trucs van criminelen. ''De consument is 'streetwise' geworden'', zegt hij.

Hij en directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging wijzen er in dat verband op dat ondanks de aanhoudend sterke groei van internetbankieren de schade door fraude ook op dat front drastisch daalde, met 51 procent tot 4,7 miljoen euro.

Malware 

Vooral de strijd tegen malware, waarbij criminelen computers besmetten met software om geld van online bankrekeningen te halen, is vorig jaar succesvol gebleken. Dat komt mede doordat de fraudedetectiesystemen van Nederlandse banken sterk zijn verbeterd. De schade daalde met 90 procent tot onder de 500.000 euro.

De meeste schade bij internetbankieren werd vorig jaar veroorzaakt door phishing, het via internet op slinkse wijze ontfutselen van bijvoorbeeld creditkaartgegevens. Maar ook die schade nam af, van 4,7 miljoen euro in 2013 naar 3,9 miljoen.

Skimmen, het plunderen van betaalrekeningen met gekopieerde passen, is vorig jaar in Nederland opnieuw fors teruggedrongen. De schadepost daalde hier van 6,8 miljoen euro tot 1,3 miljoen.

Lees meer over:
Tip de redactie