'Rijken in Nederland zijn niet rijker geworden'

De rijken in Nederland zijn tussen 1990 en 2012 niet rijker geworden. Het aandeel in het bruto binnenlands product schommelt in die periode rond de 25 procent.

Dat schrijft de Volkskrant, op basis van een onderzoek door Koen Caminada, hoogleraar aan de Universiteit Leiden.    

Caminada deed in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoek naar de inkomensontwikkeling van de bovenste 10 procent van de Nederlandse huishoudens. Hiervoor onderzocht hij en zijn team belastingaangiften van honderdduizenden huishoudens.

Er is eveneens gekeken naar de inkomens van de bovenste 5, 1 en 0,1 procent van de Nederlandse huishoudens, ook daar waren weinig veranderingen waarneembaar. Dat zou volgens Caminada betekenen dat ook de allerrijksten niet rijker zijn geworden.

Kritiek

Meerdere economen zijn het oneens met de uitkomst van het onderzoek. Zij wijzen erop dat de winst op vermogen niet goed wordt meegerekend.

"Wel vergelijken met de Verenigde Staten, maar vermogensgroei niet meenemen is slechte wetenschap", zegt econoom Robin Fransman in de krant. Hoogleraar economie Wiemer Salverda steunt Fransman op dit punt in zijn kritiek op het onderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie