Wie geld wil geven aan een goed doel, kan er in de loop van dit jaar vaker voor kiezen dat door middel van een pinapparaat te doen.

Dat maakt de Stichting Collectenplan (SCP), de brancheorganisatie voor alle zesentwintig landelijk collecterende goede doelen, donderdag bekend.

In 2014 vond een kleinschalige proef plaats met pinnen aan de deur, dit jaar wordt het gebruik van pinapparaten door collectanten "op basis van positieve ervaringen" fors uitgebreid.

Boden vorig jaar alleen het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming soms de mogelijkheid te pinnen, dit jaar gaan veertien goede doelen deze vorm van collecteren invoeren. Onder meer KWF Kankerbestrijding, Nierstichting, Hartstichting en Alzheimer Nederland doen mee.

Ieder fonds krijgt vijftig pinapparaten tot zijn beschikking. Vervolgens kunnen de goede doelen zelf beslissen hoe zij die over het land verdelen.

"Een veel gehoorde opmerking aan de deur is dat men geen kleingeld in huis heeft. Door pinnen aan de deur mogelijk te maken bieden wij mensen een extra mogelijkheid om te doneren", verklaart SCP.