De toeslag die jongeren met een arbeidshandicap ontvangen voor hun studie is sinds begin van dit jaar sterk afhankelijk van waar ze wonen. 

Dat concludeert Binnenlands Bestuur, het vakblad voor bestuurlijk Nederland, donderdag op basis van eigen onderzoek. De studietoelage in Coevorden bedraagt nu bijvoorbeeld 3.600 euro, maar in Landgraaf is dat slechts een tiende van dit bedrag. 

Sinds 1 januari mogen gemeenten zelf de individuele toeslagen regelen voor arbeidsgehandicapten vanaf achttien jaar. Dat zijn jongeren die ondanks hun handicap nog wel in staat zijn om (deels) te werken. De toeslag moet deze jongeren stimuleren om een opleiding te volgen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Ongelijkheid

Maar doordat gemeenten er een wisselend beleid op nahouden is er grote ongelijkheid ontstaan, constateren de onderzoekers. De bedragen die jongeren ontvangen zijn inmiddels nagenoeg overal flink naar beneden bijgesteld.

Soms krijgen ze nog maar een fractie van de oude studieregeling. Maar er zijn ook gemeenten die nog enigszins in de buurt blijven van het oude bedrag, zoals Amsterdam, Zwolle, Coevorden, Oisterwijk en Nuenen.

UWV

Voorheen werd de studietoeslag door uitkeringsinstantie UWV geregeld. Jongeren met een arbeidshandicap vielen toen onder de zogeheten landelijke studieregeling en ontvingen 25 procent van het minimumloon.

Gemeenten moeten nu de toelages vastleggen in een verordening. Dat moet op 1 juli geregeld zijn en inmiddels hebben veel gemeenten dit al rond.

Binnenlands Bestuur baseert het onderzoek op een steekproef onder veertig gemeenten.