Woningen in het duurdere segment zijn in het afgelopen jaar harder in waarde gestegen dan gemiddeld geprijsde koophuizen. Ook zijn er relatief veel duurdere woningen verkocht.

Dat stelt Calcasa, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in de waardering van onroerend goed.

Woningen met een gemiddelde prijs van tussen de 250.000 en 350.000 euro werden in het afgelopen jaar 3,9 procent meer waard. In de categorie van boven de 500.000 euro stegen de prijzen met 5,9 procent. 

Huizen met een prijskaartje van tussen 350.000 en 500.000 euro stegen zo'n 4,1 procent in waarde.

Randstad

De relatief grote stijging in de hoogste categorie is vooral te danken aan de gestegen prijzen van duurdere woningen in Noord- en Zuid-Holland. Met name in de Randstad herstelt de woningmarkt zich. Volgens Calcasa blijft de prijsontwikkeling van het hogere segment buiten de Randstad juist achter.

Ook is het aantal verkopen van duurdere woningen in het afgelopen jaar harder gegroeid dan gemiddeld. In totaal werden er in totaal 37,6 procent meer woningen verkocht. Voor de 20 procent duurste woningen was de groei 53,1 procent.

Voor de analyse heeft Calcasa de koopwoningen in alle provincies in vijf prijscategorieën ingedeeld. Omdat de prijzen in de provincies van elkaar afwijken, hebben de categorieën per provincie andere waarden.

Noord-Holland

Duurdere woningen in Noord-Holland zijn het hardst in prijs gestegen. De 20 procent duurste woningen (vanaf 357.000 euro) in die provincie werden gemiddeld 7,2 procent meer waard.

Flevoland volgt met een stijging van 6 procent (vanaf 272.000 euro). In Zuid-Holland (vanaf 306.000 euro) stegen duurdere huizen 5 procent in waarde. Ook in de provincie Groningen (373.000 euro) stegen de prijzen van duurdere woningen met 2,7 procent harder dan gemiddeld. 

In Drenthe, Gelderland en Zeeland stegen de prijzen uit het hoogste segment in het afgelopen jaar nauwelijks. In Friesland daalde de waarde van de hoogste categorie zelfs met 1,3 procent.